Hjälpcenter - Montera cykelpedaler - Cykelgiganten

Så här enkelt kan du

montera Cykelpedaler

1. Kolla vilken pedal som skall vara på respektive sida

Pedalerna är gängade åt olika håll! Därför är de flesta pedaler märkta med L=vänster och R=höger. Vänsterpedalen är ”vänstergängad” och skruvas därför in moturs i vevarmen. Högerpedalen är ”normalgängad” och skruvas in medurs. Då vevarmarna ofta är tillverkade av aluminium så är denna metall mjukare än stål som pedalen oftast är gjord av. Därför kan du skada vevarmarna om du skruvar in en pedal fel.

2. skruva i för hand

Se till att ha lite smörjfett på gängorna när du skruvar i pedalerna. Smörjfettet gör att det enklare går att lossa pedalerna den dagen de behöver bytas ut. Om du köpt en ny cykel hos oss på Cykelgiganten och vi levererar cykeln med pedalerna vid sidan av så har vi lämnat lite smörjfett på gängorna.

För att undvika felmontering, som kan skada vevarmen, skall pedaler skruvas in för hand så långt det går. Sedan drar du åt det sista med hjälp av fast nyckel stl. 15 eller en smalare skiftnyckel.

Montering av cykelpedal

3. spänn pedalerna hårt!

Dra åt så hårt du kan. Använd tekniken som visas på bilden. Placera vevarmen bakåt i ”bromsposition”. Sätt nyckeln så du kan pressa ner mot vevpartiets mitten. På detta sätt undviker du att cykeln vill åka iväg när du lägger din kraft på nyckeln. Smart va!

Nu är det klart!

Hur får man loss gamla pedaler?

Pedaler som suttit fast länge på en cykel kan vara väldigt besvärliga att få loss. I första hand ska du säkerställa att du försöker skruva av dem åt rätt håll, för pedalerna är gängade åt olika håll. Den högra pedalen är normalgängad och skruvas loss som en vanlig skruv genom att skruva moturs. Vänsterpedalen är gängad åt andra hållet vilket gör att du behöver skruva medurs för att den skall lossna. Om du kikar på bilden ovan hur vi rekommenderar att man drar åt pedalen så kan du göra likadant fast du placerar vevarmen framåt istället. På detta sätt får du maximal kraft och du vet att du lossar pedalerna åt rätt håll.

Om det ändå inte vill lossna så finns två bra sätt. Spraya med multispray för metall t ex 5-56 eller WD 40 och låt det värka ett tag. Smörjningen kan tränga in i gängorna och har du tur gör det att det släpper tillräckligt för att du ska få loss pedalerna. Fungerar inte detta så kan du prova att värma upp metallen med en värmepistol för att det skall lossna.

Lycka till!

Varukorg